Castellum stoppar utdelningen

Fastighetsbolaget Castellum kommer med anledning av den tuffa obligationsmarknaden att sätta paus för sin utdelning nästa år. Fastighetsjätten vill värna om kreditbetyget och kommer även parallellt att sjösätta ett besparingsprogram.
Rutger Arnhult Roger Akelius
Castellums VD Rutger Arnhult

Castellum höjde utdelningen i 24 år i rad. Företaget har kvartalsutdelning och nästa utdelning blir i december. Men efter årsskiftet blir det alltså paus.

”Vi befinner oss i en turbulent tid med stora osäkerhetsfaktorer på finansmarknaden även framöver. Att prioritera en stärkt balansräkning och värna bolagets kreditbetyg bedömer vi i detta exceptionella läge vara det mest gynnsamma för såväl aktieägare som obligationsinnehavare, även om beslutet att föreslå en paus i utdelningstraditionen är tråkigt”, säger Per Berggren, styrelseordförande i Castellum, i en kommentar.

Castellums finanspolicy skärps också. Fastighetsbolaget inför krav om en räntetäckningsgrad på 300% (200) samt att belåningsgraden enligt definition nettoskuld dividerat med balansomslutning varaktigt inte ska överstiga 40% (tidigare 50% enligt definition nettoskuld dividerat med fastighetsvärde).

”Castellum har kraftigt dragit ned aktiviteten i projektverksamheten sedan i somras, inte minst på grund av snabbt ökande materialkostnader och stigande räntor. Fullt eller nästan fullt uthyrda projekt med ett sammanlagt hyresvärde på 280 miljoner kronor per år är idag pågående och färdigställs under 2023 men den totala investeringsvolymen kommer att halveras nästa år och gå till de mest värdeskapande projekten,” säger Rutger Arnhult, vd för Castellum, i en kommentar.

Castellums nya storägare Roger Akelius har tidigare uppgett att han tycker att fastighetsbolaget inte skall dela ut några pengar nästa år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco