Investeringschef: Stockholmsbörsen ska upp 7-8% under 2022

Stockholmsbörsen kommer att stiga under 2022, spår SEB:s investeringschef Fredrik Öberg i storbankens Makropodd.
Stockholmsbörsen har gått starkt i år - precis som årets bästa fonder.
Stockholmsbörsen stiger även under 2022, spår SEB:s expert.

I slutet av SEB:s senaste Makropodd blickar investeringschefen Fredrik Öberg in i 2022. Han säger att han förväntar sig att Stockholmsbörsen kommer att stiga 7-8% under 2022.

”Men det kan ske redan till halvårsskiftet. Det är inte säkert att det klingar in till 31 december. Men vi kommer nå sådana nivåer”, tror investeringschefen.

Förutom att han är positiv till Stockholmsbörsen lägger investeringschefen till att aktier fortsatt är ett ”bra tillgångsslag”.

Tidigare har även Nordea och Swedbank uttalat sig positivt om börsen 2022. Nordea behåller sin övervikt i aktier men lägger till att avkastningen ”kommer bli mer blygsam jämfört med 2021”.

Danske Bank har däremot dragit ner vikten av aktier i sin allokering.

”Blickar vi in i 2022 står det klart att bolagsvinsterna inte kan fortsätta stiga i samma takt som de gjort det senaste året. Därmed väntar vi oss inte heller att börsen kommer att fortsätta rusa uppåt”, motiverade bankens seniora strateg Maria Landeborn.

”Bitcoin – uselt betalningsmedel”

SEB:s seniora ekonom Robert Bergqvist var också med i podden. Han har också under måndagsmorgonen släppt ett färskt marknadsbrev. Där skriver SEB-ekonomen att de globala börserna uppvisade stora humörsvängningar förra veckan.

”Nu sitter både virusforskarna och Fed […] ”bakom ratten” för hur börsåret 2021 avslutas och 2022 inleds”, skriver Bergqvist i marknadsbrevet.

Bergqvist tar i måndagens marknadsbrev också upp att bitcoin i helgen rasade från fredagens kurs om 57 000 dollar till som lägst 43 000 dollar.

”Värdet varierar allt mer i takt med börs och riskaversion, med andra ord ett minst sagt uselt betalningsmedel enligt undertecknad men ett verktyg som kan addera/reducera risk”, skriver den tidigare chefsekonomen.

De har lyckats bäst på börsen

Om vi för en stund blickar bakåt istället för framåt så publicerade Affärsvärlden i fredags statistik från Avanza som visade att kvinnor fått högre medianavkastning än män på rullande 12 månader. Yngre hade också fått en bättre avkastning än äldre. Här hittar du hela den artikeln.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG