Morgan Stanley flyttar verksamheter från London

Ytterligare en stor internationell bank väljer bort London på grund av brexit.

Tidigare i veckan rapporterades det att den amerikanska storbanken Citi väljer Frankfurt som bas för sin mäkleriverksamhet i Europa, vilket innebär att en del av bankens nuvarande verksamhet i London flyttas till Tyskland.

Morgan Stanley blir nu nästa stora internationella aktör på den finansiella marknaden att välja bort London. Banken planerar att flytta sin mäkleriverksamhet till Frankfurt samtidigt som en del av kapitalförvaltningen ska flyttas till Dublin. Det rapporterar Bloomberg med hänvisning till icke-namngivna källor.

Motivet bakom flytten är att banken vill ha tillgång till EU:s inre marknad, något som man riskerar att bli utan om det blir en så kallad hård brexit.

London, som så länge har varit det självklara valet av bas i Europa för banker och finansbolag, har sedan brexitomröstningen förra sommaren fått se sin ställning hotad. Det är dock alltjämt osäkert hur Storbritanniens utträde ur EU kommer att påverka stadens stora finanssektor, då utträdesförhandlingarna fortfarande är i sin linda.

Den Brysselbaserade tankesmedjan Bruegel har beräknat att London riskerar att bli av med cirka 10 000 jobb till följd av brexit. Den tyska lobbyorganisationen Frankfurt Main Finance har å sin sida beräknat att Frankfurt skulle kunna få 10 000 nya arbetstillfällen i och med Storbritanniens utträde, mycket just som en konsekvens av att banker och finansbolag flyttar sin verksamhet till den tyska staden.

Efter en lång tids offentliga utspel från vardera sida har EU och Storbritannien denna vecka inlett konkreta förhandlingar om hur ett utträde ska se ut. På torsdagseftermiddagen väntas en presskonferens med respektive sidas chefsförhandlare hållas, där resultatet av veckans samtal ska kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.