Saab är världens näst bästa försvarsaktie sedan kriget i Ukraina startade

250%. Så mycket har Saab:s aktie klättrat sedan Ryssland invaderade Ukraina 2022. Med det är Saab en av världens bästa försvarsaktier sedan krigsutbrottet.
Saabs VD Micael Johansson.
Saabs VD Micael Johansson. Foto: Jessica Gow / TT

Försvarsbudgetarna världen över har pumpats upp rejält till följd av krig och det allt mer oroliga omvärldsläget. Det innebär också ordentligt tjockare orderböcker för krigsmaterieltillverkarna och deras underleverantörer.

Försvarsutgifterna på global nivå slog rekord under fjolåret då 2 200 miljarder dollar spenderades, rapporterar Financial Times. I Europa satsades 388 miljarder dollar, nivåer senast sedda under kalla kriget.

Kriget mellan Ukraina och Ryssland har fått vapenlagren att sina och måste nu fyllas på. Det har i sin tur gynnat europeiska spelare som tyska Rheinmetall och den finsk-norska ammounitionstillverkaren Nammo.

Rheinmetall råkar också vara den försvarsaktie i världen som gått allra bäst sedan början av 2022, då Ryssland invaderade Ukraina. Saab ligger tvåa på listan.

Saabs orderbok uppgick till drygt 154 miljarder kronor vid utgången av 2023.

Läs mer: 

Saabs VD öppnar för fabriker i Ukraina: ”Det finns en plan”

Saab om miljardordern från Ungern: ”Viktig signal att ett Natoland vill ha fler plan”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets