Sjunkande svensk industriproduktion

Sveriges industriproduktion sjönk i april. Det gjorde även orderingången till den svenska industrin.

Sveriges industriproduktion sjönk med 2,2 procent i årstakt under april. Jämfört med månaden innan var produktionen ned 3,2 procent, enligt SCB.

Analytiker hade räknat med en årstakt om +3,2 procent och en månadstakt om -0,2 procent, enligt SIX News enkät.

”Den spretiga utvecklingen under 2014 fortsatte i maj där produktionen återigen minskade. Bland industrins delbranscher var utvecklingen negativ för en majoritet, där produktionen inom elektronikvaruindustrin och övrig maskinindustri minskade mest”, skriver SCB.

Vid en jämförelse mellan mars-maj och närmast föregående tremånadersperiod var industriproduktionen ned 2,3 procent.

”Sedan föregående publicering har förändringen i industriproduktionen i april, jämfört med mars, reviderats ned med 0,2 procentenheter till en uppgång på 2,8 procent. Förändringen i produktionen i april jämfört med motsvarande månad föregående år har reviderats ned med 0,3 procentenheter till en uppgång på 0,3 procent”, skriver SCB.

Orderingången till den svenska industrin sjönk med 2,2 procent i maj jämfört med närmast föregående månad i säsongsrensade tal. I årstakt var orderingången ned med 1,4 procent i kalenderkorrigerade tal.

Det uppger SCB.

Bland industrins delbranscher var det industrin för petroleumprodukter som redovisade störst nedgång i orderingång, medan annan transportmedelsindustri hade störst uppgång. Under den senaste tremånadersperioden, mars-maj 2014, minskade orderingången med 4,3 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, december 2013- februari 2014, i säsongrensade tal.

På både hemmamarknaden och exportmarknaden var månadsutvecklingen negativ med nedgångar på 2,8 respektive 1,7 procent. Liksom månadsutvecklingen visade tremånadersutvecklingen en nedgång på både hemmamarknaden och exportmarknaden. På hemmamarknaden föll orderingången med 8,8 procent medan exportmarknaden föll med 1,0 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.