Splittring i brexitdrama

Storbritanniens regerande parti riskerar att spricka när parlamentet röstar om att stoppa ett avtalslöst utträde ur EU. Winston Churchills barnbarn hotas med uteslutning när underhuset spelar upp nästa akt i dramat om brexit.
Splittring i brexitdrama - boris-johnson-brexit-700_binary_6970295.jpg

Även om premiärminister Boris Johnson bedyrat att han inte vill ha något nyval är det ändå vad presskåren i London tycks förvänta sig. Åtminstone om oppositionen i kväll lyckas få ihop en tillräcklig majoritet mot Johnson och hans regering i parlamentet.

Tanken är att juridiskt binda regeringen att be övriga EU om förlängd förhandlingstid fram till slutet av januari 2020 – om inte parlamentet senast den 19 oktober antingen godkänt ett utträdesavtal eller beslutat sig för att stödja ett avtalslöst lämnande av EU.

Oppositionen hoppas nå en majoritet med hjälp av de konservativa ledamöter som också är emot ett “no deal”-läge, däribland den tidigare finansministern Philip Hammond. Hammond är positiv – och rejält på krigsstigen mot sina egna partikamrater.

– Det här är mitt parti. Jag har varit medlem i 45 år. Jag kommer att försvara det mot inkommande som försöker ändra det från högt i tak till en smal fraktion. Vi måste ställa nationens intressen före hotelser mot oss personligen eller mot våra karriärer, fräser ex-ministern i en radiointervju i BBC.

Splittring hotar

Premiärminister Johnson och hans regering har varnat för att de som inte stöder partilinjen inte kommer att få kandidera för partiet i kommande val.

Ändå väntas minst 14 konservativa rösta mot det egna partiet i kväll – däribland Nicholas Soames, barnbarn till ex-ledaren, krigshjälten och partiikonen Winston Churchill.

Det har fått somliga att befara att partiet helt riskerar att spricka. Andra ser varningen som helt naturlig.

– Stephen och jag spelar i samma lag. Men om Stephen börjar fälla lagkaptenen varje gång han är på väg att göra mål så kommer han inte att få vara kvar på planen så länge till, säger regeringsstödjande ledamoten Nigel Evans i en tv-diskussion i BBC med regeringskritiske partikamraten Stephen Hammond.

Sen omröstning

Omröstningen i kväll kan komma att hållas först vid 23-tiden, svensk tid. Om oppositionen då lyckas besegra regeringen väntas Johnson i morgon kontra med att föreslå nyval, preliminärt till den 14 oktober.

Då behöver han stöd av två tredjedelars majoritet i parlamentet, vilket inte alls är givet. Labourledaren Jeremy Corbyn har visserligen inget emot ett val, men vill i så fall få in garantier för ett uppskjutet utträde och att inte valdatumet plötsligt flyttas.

Det kan i sin tur leda till att Johnson i stället försöker lagstifta sig förbi kravet på två tredjedelars majoritet. Eller att han utlyser och ser till att förlora en förtroendeomröstning för att kunna tvinga fram ett val.

Eget veto?

En ytterligare variant är till och med att Johnson accepterar parlamentets krav på att be övriga EU om en förlängning – men sedan själv stoppar förlängningen genom att lägga in sitt veto vid nästa EU-toppmöte den 17-18 oktober.

Klart är i alla fall att Johnson fortsatt tänker kämpa för att behålla ett avtalslöst utträde som förhandlingsvapen gentemot EU.

– För att visa våra vänner i Bryssel att vi är enade i vår avsikt bör parlamentsledamöterna rösta med regeringen, mot (Labourledaren Jeremy) Corbyns meningslösa försening. Jag vill att alla ska veta det: under inga som helst omständigheter kommer jag att be Bryssel om en förlängning. Vi lämnar den 31 oktober, oavsett vad som händer, sade premiärministern i London i går.

Pundet försvagas

Det brittiska pundet föll under förmiddagen till den lägsta nivån mot dollarn sedan hösten 2016 inför kvällens batalj i det brittiska parlamentet.

– Alla säljer pundet då vi till följd av den politiska riskbilden har tvingats inse att brexit utan avtal är möjligt, säger valutastrategen Junichi Ishikawa på investmentbanken IG Securities i Tokyo till Reuters.

Storbanken Goldman Sachs höjer samtidigt sannolikheten för ett brittiskt EU-utträde utan avtal till 25 procent, från tidigare 20 procent. Huvudscenariot är dock fortfarande brexit med avtal, vars sannolikhet ligger på 45 procent, enligt Goldman Sachs analytiker.

Sannolikheten för att det inte blir brexit alls beräknas till 30 procent, mot tidigare 35 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF