USA-noterade NaaS köper svenska Charge Amps för 742 miljoner

Kinesiska NaaS, noterat i USA, köper svenska Charge Amps för motsvarande 2,2 gånger intäkterna 2022. Det är "den bästa lösningen för företagets långsiktiga strategi och tillväxt", säger Charge Amps VD Olle Tholander.
USA-noterade NaaS köper svenska Charge Amps för 742 miljoner - Note Charge Amp
Charge Amps är sveriges näst största tillverkare av publika laddstolpar.

Svenska Charge Amps säljer laddare till elbilar och var under 2021 näst störst på den svenska marknaden med 25% marknadsandel. Under tisdagen annonserades att det kinesiska bolaget NaaS (noterat i USA) har köpt Charge Amps.

Köpeskillingen uppgick till 742 miljoner kronor motsvarande 2,2x årsomsättningen 2022. Under helåret 2022 gjorde Charge Amps en rörelseförlust på -113 miljoner kronor.

”Vi är mycket glada att välkomna Charge Amps team och varumärke till NaaS-plattformen, vilket markerar en viktig internationell milstolpe för oss. Vi ser väldigt optimistiskt på framtiden för elbilsmarknaden i Europa och den laddningsinfrastruktur som det kommer innebära”, säger Alex Wu, medgrundare och finanschef för NaaS.

LADDAD TILLVÄXT

Charge Amps har länge varit en kandidat att noteras på Stockholmsbörsen, vilket Afv tidigare rapporterat om.

”Charge Amps som säljer laddboxar till elbilar har tidigare haft planer på notering. I våras gjorde bolaget en emission i onoterad miljö. Teckningskursen var 5,23 kronor jämfört med 30,9 kronor i den senaste finansieringsrundan dessförinnan enligt ägardatabsasen Holdings. En notering i närtid är inte troligt. Men kanske får vi se Charge Amps på börsen på lite sikt”, skrev vi i juli.

Nu tar bolaget bakvägen till börsen. NaaS klättrade på beskedet.

”Vi har under de senaste åren undersökt vad som är den bästa lösningen för företagets långsiktiga strategi och tillväxt. Vi tror att NaaS har expertisen och den finansiella styrkan att stödja Charge Amps tillväxtresa under samma varumärke i Europa med ett utökat produktutbud och resurser att påskynda företagets expansionsplaner”, säger Charge Amps VD, Olle Tholander i en kommentar till Breakit.

Bolag Råd
Zaptec Köp
Garo Köp
CTEK Neutral
Kempower Neutral

Marknaden för elbilsladdning spås växa med omkring 30% per år framöver i takt med omställningen till fossilfritt bränsle. Affärsvärlden har nyligen publicerat analyser på flertalet av bolagen i sektorn.

För tillfället har vi köpråd på norska Zaptec och Garo. Samtidigt som vi har neutrala råd på CTEK och finska Kempower (analyserna är länkade i faktarutan här intill).

CHARGE AMPS STORÄGARE

Största ägare i Charge Amps är Ok Ekonomisk Förening med strax över 30% av kapitalet. Näst största ägare är Skellefteå Kraft med nästan 30%. Andra storägare i laddboxtillverkaren är Jonsson Dynasty (14%), Swedbank Robur (9%) och Johan Qviberg (4%). Här är hela ägarlistan:

Ägare Kapital
Ok Ekonomisk Förening 30,15%
Skellefteå Kraft AB 29,70%
Jonsson Dynasty AB 13,97%
Swedbank Robur Fonder 9,42%
Boel Rydenå Swartling 6,40%
Johan Qviberg 4,05%
Concejo AB 1,71%
Nordnet Pensionsförsäkring 0,69%
LMK-bolagen & Stiftelse 0,62%
Navare Invest AB 0,60%
Anders Bergtoft 0,59%
Felicia Ellinor Nygård 0,31%
Erik Menckel 0,26%
Anders Dahl 0,21%
Jonas Åkesson 0,21%
Riskornet AB 0,16%
Fredrik Jonsson 0,14%
Lmw Centrumkonsult AB 0,04%
2 Value Holding AB 0,03%
Nordmark Leadership AB 0,02%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets