Valutastrateg: Pundet bör falla till 10 kronor

Pundet stärktes snabbt när den brittiska premiärministern Theresa May talade om landets Brexit-planer på tisdagen.
Valutastrateg: Pundet bör falla till 10 kronor - pund-falkenhall-700-170118_binary_6818953.jpg

Klockan 12.45 på tisdagen, mitt under Theresa Mays anförande om regeringens Brexitplaner, stack det brittiska pundet. En timme senare hade pundet stärkts 2,5 procent.

– Jag misstänker att den kraftiga pundrörelsen har att göra med hennes uttalande om att man tänker låta parlamentet rösta om utträdet och att hon nämner en övergångsperiod, säger SEB:s valutastrateg Richard Falkenhäll till Affärsvärlden.

Han påpekar att pundet har fallit kraftigt mot den svenska kronan den senaste tiden. För en månad sedan stod pundet i närmare 11,70 kronor jämfört med knappt 10,80 kronor i måndags, innan den kraftiga pundförstärkningen slog till i samband med Mays tal på tisdagen. Det motsvarar ett fall på närmare 8 procent.

May söker ”rent utträde”

Enligt Falkenhäll är det nu tydligt att May söker ett ”rent utträde” ur EU som därefter ska ersättas med ett handelsavtal.

Som hon sa: vi söker ett ”partnerskap och inte ett medlemskap” och att ”inget avtal är bättre än ett dåligt avtal”, säger han.

Richard Falkenhäll tolkar talet som att Theresa May betraktar Storbritannien som en väldigt viktig exportmarknad för övriga EU-länder och att hon insett att det inte går att ha fullt tillträde till EU:s inre marknad.

Enligt valutastrategen är det nu utvecklingen för den brittiska ekonomin som oroar marknaden mest .

– När vi mer och mer börjar ana att vi närmar oss en hård brexit är den stora frågan om de brittiska företagen börjar bli mer försiktiga med sina investeringar och om hushållen börjar hålla igen.

Vilken utveckling kan vi förvänta oss av pundet framöver?
– Tittar vi på de närmaste månaderna så är jag ganska negativ vad det gäller pundet. Jag tror att vi får se ett svagare pund och att det här bara var en temporär lättnadsrörelse. Snarare lär pundet falla ner mot 10 kronor.

Under onsdagsmorgonen har pundet stärkts något mot kronan och runt klockan 10.40 stod kursen i strax under 11 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets