”Skyhöga elpriser ger högsta inflationen sedan 1993”

Den svenska KPIF-inflationen i november landade på 3,5% - den högsta nivån sedan 1993, spår Swedbank inför att det släpps nya siffror till veckan. "Skyhöga elpriser" ligger bakom storbankens antagande.
Stefan Ingves kommer att få se riktigt höga inflationssiffror på november - tack vare "skyhöga elpriser", tror Swedbank.

På tisdag släpps nya inflationssiffror. Swedbanks ekonomer Knut Hallberg och Carl Nilsson tror att KPIF-inflationen i november landar på 3,5% i årstakt. ”Skyhöga elpriser” bidrar till att den högsta inflationssiffran sedan 1993, skriver duon i ett veckobrev.

”Vid publiceringen på tisdag håller vi även ett vakande öga på livsmedelspriserna, fordonsrelaterat och möbler & inventarier”, skriver Swedbanks ekonomer vidare.

Elpriserna i Europa slår nya rekordnivåer 

De skriver också höga energipriser innebär att ”hushållens reallöner sjunker och lär fortsätta göra det under en tid framöver”.

Detta är i sin tur en faktor som kan ge ”arbetstagarna råg i ryggen inför nästa förhandlingsrunda i mars 2023”, vilket kan bidra till att löneförväntningarna pressas upp.

Nordea har tidigare spått att KPIF-inflationen kommer att landa på 3,6 %, något som Affärsvärlden berättade om den 2 december. Det var bland annat just höga elpriser som gjorde att även den storbanken trodde på den högsta inflationssiffran sedan 1993.

Nordea ser elektrisk inflation i korten

Rekordhöga elpriser

Stora delar av Europa har sett höga elpriser den senaste tiden. Tidigare i veckan noterades rekordhöga elpriser i Polen, noterade Finwire.

Här i Sverige har även mäklare börjat uppmärksamma de höga elpriserna.

”Efter att elpriserna skjutit i höjden den senaste tiden kan elförbrukningen bli en faktor för bostadsköpare framöver. Bostäder med höga elkostnader till följd av ineffektiva uppvärmningssystem kan bli svårsålda jämfört med andra”, sa Fredrik Kullman, VD på Bjurfors Stockholm.

Uttalandet kom i samband med att det släpptes nya siffror för hur bostadspriserna utvecklades i november.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.