Uppföljning: 8 av 10 rätt

En stark omgång med några riktiga fullträffar i form av Sagax och Medfield som mer än dubblerades. Även Lammhults och Byggpartner utvecklades starkt. Några andra aktier som analyserades var Bahnhof, Instalco och Engelska Skolan.
Uppföljning: 8 av 10 rätt - Temabild Uppföljning

# Sagax B +115% (Köp) Pref +12% (Neutral) D-aktie +16% (Neutral)

Få branscher är lika beroende av smart finansiering som fastighetsförvaltning. Här har Sagax en innovationsförmåga att sjösätta nya finansieringsgrepp i Norden som både imponerat och blir kopierad av lokala branschkollegor. För ett år sedan såg vi den mest riskfyllda stamaktien som den mest köpvärda aktieklassen, trots en premievärdering. Utfallet blev en dubblare i ett klimat där pensionskapital villa ta risk och köpa logistikkåkar (Sagax inriktning är lager/lätt industri).

Vi avstod Sagax säkrare aktieklasser, preferensaktien och D-aktien. Då även de avkastat bra har deras begränsade uppsidor blivit än mer begränsade framåt.

# Medfield Diagnostics +229% (Köp)

Bolaget utvecklar ett instrument avsedd för akutsjukvård och initial bedömning av hjärnskador. Främsta användningsområdet är vid stroke. Bolaget har bra uppbackning från vårdinstitutioner och även en potentiell storkund i Equinor, som även är storägare. Den pusselbit som saknas är CE-märkning av produkten. Aktien steg mycket kraftigt månaderna efter köprådet och värderingen diskonterade vårt positiva scenario nästan fullt ut – trots att till exempel CE-märkning ännu saknades. Vi slopade köprådet redan i slutat av april.

# Byggpartner +66% (Köp)

Den lilla byggkoncernen från Dalarna är en återkommande följetång för Börsplus läsare. Expansion till övriga landet ger tillväxt, men till svajiga byggmarginaler. För ett år sedan kom tydliga tecken på marginalförbättring från låga nivåer. Värderingen var låg och utdelningsutrymmet gott om vinsterna står sig. Facit blev plusaffärer, både för köprådet (som upprepades i höstas och stängdes häromveckan) och i Börsplus portfölj. Uppvärdering har gjort aktiens risk-reward mindre attraktiv.

# Lammhults +41% (Köp)

Möbelföretaget har ett bra år bakom sig och VD Sofia Svensson som tillträdde hösten 2018 har fått ordning på marginalerna. Under 2019 levererade Lammhults ett stort projekt till Dubai. Vi skrev en ny analys om bolaget i höstas.

# Moberg Pharma +8% (Köp)

Läkemedelsbolaget avyttrade sin kommersiella verksamhet och meddelade samtidigt en stor extra utdelning. Strax innan jul 2019 presenterade Moberg resultatet för Fas-3 studien i Nordamerika. Resultaten var betydligt sämre än väntat och Börsplus sålde aktien. Aktien har sedan fortsatt ned och hoppet står nu till den europeiska fas-3 studien där resultaten väntas presenteras i andra kvartalet 2020.

# Kindred -18% (Köp)

Ett gammalt köpråd som vi behöll efter bokslutet 2018 trots halvdan avkastningspotential (+22%) och trots osäkerheten kring omregleringen i Sverige. Det var ett dåligt beslut. Men vi var snabba på att ta bort köprådet när mer säkra tecken kom om den usla utvecklingen i Sverige. Inför 2019 låg marknadens förväntningar på att Kindred skulle tjäna 15 procent i rörelsemarginal. Utfallet blev 8 procent!

# Securitas +9% (Köp)

Inte bara konjunkturstabil säkerhetsjätte, utan också en underskattad omställningsresa mot tillväxt. De teknikdrivna säkerhetstjänster där Securitas växer har bättre marginalpotential än dess mer bemanningstunga traditionella väktartjänster. Sommarens klena halvårsrapport fick oss att stänga det här köprådet tidigt (på dubbla börsens avkastning) och att ta hem vinst i Börsplus portfölj. Vi återvände med nytt köpråd häromveckan.

# Doro +15% (Köp)

Seniorbolaget som säljer mobiltelefoner och trygghetslarm har ett okej år bakom sig. Omställningen mot de höglönsamma serviceintäkterna fortsätter. Doro har under året bytt VD för att accelerera omställningen. Aktien har gått ganska bra men värderas fortsatt till låga multiplar.

# Ework +4% (Köp) 

Konsultmäklaren är en annan följetång. Här är caset vi tror på långsiktig marginalpotential. Det gångna året blev det så där med saken. Rörelsemarginalen för 2019 backade en tiondels procent till 0,9 procent. Både bolagets expansion och en alltmer osäker konsultmarknad skjuter eventuella vinstlyft på framtiden. Vår tro består, med upprepat köpråd sedan april i fjol och aktien som toppinnehav i både Börsplus portfölj och Utdelningsportföljen.

# Sportamore -20% (Sälj)

När vi synade e-handelsbolaget för ett år sedan värderades Sportamore i linje med Zalando. Vi tyckte aktien var dyr och satte ett säljråd. Vi tog ned rådet till neutral efter en månad. Det skulle vi med facit i hand inte gjort då aktien har fortsatt ned. Häromveckan la börskollegan Footway ett bud på Sportamore till kursen 45 kronor per aktie. Budet ser ut att gå igenom.

# Munters +45% (Neutral)

Bolaget lanserade ett stort omstruktureringsprogram för ett år sedan. Bland annat la man ned hela Datacenter-satsningen i Europa. Vi var inne på att detta kunde bli vändningen för aktien men landade i ett neutralt råd. Åtgärderna har dock gett effekt i stabiliserat resultat. Nyemission har undvikits. Bolaget har fått bra betalt för detta på börsen och Nordic Capital har sålt sina sista aktier.

# Beijer Alma +9% (Neutral)

Välskött, men inte billigt nog blev vår dom. Inte en, utan två gånger i fjol. Coronavirus och vikande konjunktur har börjat ta ned förväntningarna lite på slutet. På bevakningslistan.

# Instalco +115% (Neutral)

Förvärvsbolag inom installationsbranschen i Sverige och Norge. Kursutvecklingen utklassar Bravida som vi istället förespråkade aktiemässigt. Så länge förvärvsracet håller har Instalco troligen förutsättningar att fortsätta gå bra. I analysen var vi rätt fokuserade på riskerna, men misslyckade förvärv, projektförluster eller liknande har lyst med sin frånvaro.

# Garo +120% (Neutral)

Lockelsen med i småländska elproduktbolaget har vi haft svårt att se. Inte minst på grund av att helheten har hög exponering mot ett vikande bostadsbyggande. Börsen har istället valt att fokusera på den mindre, men snabbväxande delen av koncernen som sysslar med laddstolpar till elbilar. Aktien har nu rusat iväg till nästan 30 gånger fjolårets vinst (EV/ebit).

# Bahnhof -18% (Neutral)

Bredbandsoperatören sänkte tillväxtmålet och skrotade planerna med att särnotera datahallsprojektet Elementica för ett år sedan. Börsplus landade i ett neutral råd. Efter att aktien kommit ned till drygt 20 kronor slog vi om till ett köpråd. Bahnhof-aktien har därefter gått ganska bra och vi följde upp med ett nytt köpråd häromveckan.

# GHP Specialty Care +6% (Neutral)

Tillväxtmöjligheterna såg bra ut när vi synade specialistvårdbolaget GHP för ett år sedan. Vi spånade på att bolaget hade goda chanser att ta ett nytt managementkontrakt utomlands. I mitten på juni blev det verklighet då GHP vann ett betydelsefull avtal i Mellanöstern. Vi slog då om till ett köpråd. Aktien har gått ganska bra sedan dess och är upp cirka 20-25 procent.

# Engelska Skolan +7% (Neutral)

Friskolebolaget var pressats av löneinflation och låg uppräkning av skolpengen. Värderingen var trots det relativt saftiga EV/Ebit 13. Inte direkt fel givet hur starkt varumärket är i Sverige. Men det gav inte aktien bra odds. Trots att det idag ser bättre ut rent lönsamhetsmässigt så har aktien inte varit någon särskilt bra placering jämfört med alternativen.

# Björn Borg +6% (Neutral)

Aktien brukar locka med låg vinstvärdering och hög direktavkastning men Borg har svårt att skapa stabilt god tillväxt. Olika engångseffekter sabbar vinsten. Valuta, butiksnedläggningar och annat. Nu senast var det arbetet med att konsolidera koncernens lager som krävde stora utförsäljningar vilket raderade hela vinsten i fjärde kvartalet. Med detta sagt har vi ändå lyft upp rådet till köp igen.

# Arcoma +11% (Neutral)

Medicinteknikbolaget hade ett väldigt starkt 2018 bakom sig. Vi såg risk för att 2019 kunde bli något av ett mellanår och landade i ett neutralt råd. Det blev också fallet. Vi följde upp med ett ny analys nyligen.

# Xspray -5% (Neutral)

Läkemedelsutvecklare. Vad vi kan förstå utvecklas projekten enligt plan men bolaget är känsligt för förseningar givet att en stor del av försäljningen väntas ske under tidsmässigt begränsade ”patentfönster”, som Xspray kallar det. Värderingen var också rätt hög i utgångsläget, drygt 1,1 mdr. Bolaget gjorde en nyemission i december.

# Ferroamp +409% (Neutral)

Miljöteknikbolaget Ferroamp har blivit en riktig småspararfavorit och aktien har gått riktigt starkt på börsen. När vi synade aktien inför noteringen för ett år sedan skrev vi: “Ferroamp framstår som ett spännande bolag med intressanta produkter på en stor global marknad. Det finns ett flertal lovande inslag exempelvis en färdig produkt med 500 installationer och många välkända kunder på hemmamarknaden i Sverige.” Vi landade i en neutral hållning. Den som tecknade har gjort en lysande affär.

# PiezoMotor -25% (Neutral)

Piezomotor tillverkar små mikromotorer som bland annat används inom industrin. När vi synade bolaget för ett år sedan tyckte vi risken var hög och vi landade i en neutral rekommendation. Bolaget har därefter bytt VD och tillväxten landade “enbart” på 18 procent under fjolåret.

Notera att dessa råd stängdes innan förra veckans börsras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.