ESV höjer prognosen – så stort blir budgetöverskottet

Ekonomistyrningsverket, ESV, bedömer att statens budgetsaldo visar ett överskott på 108 miljarder kronor i år och ett överskott på 2 miljarder kronor nästa år.

Det skriver ESV i en budgetprognos.

I föregående prognos, i juni, räknade ESV med ett överskott på 98 miljarder kronor i år och ett nollsaldo nästa år.

Det offentliga finansiella sparandet väntas vara i balans i år och +0,3 procent av BNP nästa år.

Även i marsprognosen spåddes balans 2019 och +0,3 procent 2020.

Det strukturella sparandet väntas uppgå till -0,3 procent av BNP i år och +0,2 procent nästa år (-0,2 respektive +0,1 procent i juni).

ESV noterar att deras prognoser tyder på att den ekonomiska tillväxten mattas.

”Den offentliga sektorns finansiella sparande är nära noll i år. Staten visar överskott medan kommunsektorns underskott växer. Nästa år blir sparandet 17 miljarder kronor. Utrymmet för reformer 2020 är begränsat om överskottsmålet ska klaras”, skriver ESV.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.