Finansbolag rasar efter blankningsattack

Finansföretaget Burford Capital, specialiserat på finansiering för klienter inblandade i rättstvister, har fått se sin aktie halveras i värde på två dagar. Orsaken är en blankning av hedgefonden Muddy Waters, som återkommande spekulerar i kursfall för aktier.

Brittiska Burford beskrevs i en rapport publicerad av Muddy Waters på onsdagen som ”en svag verksamhet maskerad till en stark”, skriver Financial Times. I rapporten kritiseras företaget för hur det värderar sina klienters fall och för att ”aktivt vilseleda investerare”.

Burford Capital har svarat på anklagelserna med att företaget följer IFRS redovisningsstandard, och att man har bakom sig flera år av ”rena” revisionsberättelser från Ernst & Young. Man säger sig också redovisa sina investeringar ”extraordinärt detaljerat”.

Aktien, som är listad på Londonbörsens tillväxtmarknad Aim, backade 19 procent på tisdagen sedan Muddy Waters twittrat att man inom kort skulle avisera en ny blankningsposition. På onsdagen fortsatte aktien ned ytterligare 33 procent, vilket innebär att bolagsvärdet minskat med 1,6 miljarder pund på två dagar.

Muddy Waters fick stor uppmärksamhet i Stockholms finansvärld 2015, då fonden blankade Telia i kombination med ett öppet brev till teleoperatörens styrelse.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.