John Skogman, Jan Emanuel och miljardärer i topp – här är årets mest lästa artiklar

Här är årets 15 mest lästa artiklar på Affärsvärldens sajt.
John Skogman, Jan Emanuel och miljardärer i topp – här är årets mest lästa artiklar - Namnlös design (14)

”Förr eller senare kommer dina barn inte längre vilja umgås med dig. Så ta en resa till Medelhavet så fort det bara går. Men sluta för guds skull att spara till dina barn”.

Så inledde krönikören, poddaren och trejdern John Skogman en text i början av året.

Skogman är visserligen en profil – men frågan är om han ens själv kunde förstå vilket genomslag just den krönikan skulle få. Den gav honom bland annat en enkelbiljett till SVT:s studioprogram Ekonomibyrån.

Och den är också årets mest lästa artikel på Affärsvärldens sajt.

Med på listan över årets mest lästa artiklar finns också intervjuer med Jan Emanuel Johansson och Affärsvärldens lista över alla dollarmiljardärer i Sverige.

Topplistan: Årets mest lästa artiklar

1) John Skogman: Sluta spara till era barn

Förr eller senare kommer dina barn inte längre vilja umgås med dig. Så ta en resa till Medelhavet så fort det bara går. Men sluta för guds skull att spara till dina barn, kräver John Skogman.

2) Clas Ohlson börjar sälja reservdelar

Hemfixarkedjan Clas Ohlson kommer med start i mitten av november att sälja reservdelar i alla butiker. Det framgår av ett pressmeddelande.

3) John Skogman: Sluta med de här sakerna – och bli rik

En sak vet jag – och det är vad du inte ska göra om du vill bli rik. Det är inte så krångligt om du bara försöker vara normal samt undviker de främsta fällorna. Här är min lista på felen du absolut inte får göra, skriver John Skogman.

4) Hela listan: Sveriges superrika – här är alla dollarmiljardärer

Det finns 39 dollarmiljardärer i Sverige. Affärsvärlden listar nu landets rikaste personer – från Stefan Persson i topp till Sven Hagströmer på 39:e plats.

Jan Emanuel. Foto: Meli Petersson Ellafi/BILDBYRÅN

5) Jan Emanuel: ”Jag är en fattig man med mycket pengar”

Debattör eller provokatör? Entreprenören och socialdemokraten Jan Emanuel sticker ut i näringslivet. ”Vardagsutmaningen är att tjäna pengar på allt”, säger mångmiljonären som gärna omger sig med lyxiga båtar och bilar. ”Om du har varit fattig så blir det lätt vulgära grejor man kollar på, men jag vägrar att vara rätt”. Affärsvärlden hälsar på hemma i Norrtälje, där välfärdsresan en gång började.

6) Jan Emanuel om rusningen i SBB: ”Nu kan jag tanka båten”

Fastighetsbolaget SBB rusade drygt 20% på Stockholmsbörsen under måndagen. Entreprenören Jan Emanuel som köpte i dippen har nu sålt allt. ”Det blev en bra affär”, säger han till Affärsvärlden.

7) Tecken på att Volkswagen tröttnat på Northvolt

Northvolt står inför börsnotering – men största ägaren Volkswagen tycks allt mindre intresserad av sin svenska investering. Den tyska biljätten bygger nya batterifabriker på egen hand, Volkswagen-ägda Scania klagar öppet på leveransproblem och i Northvolts styrelse har en tungviktare efterträtts av en doldisjurist.

8) Svenskt börsbolag vägrar kalla kriget i Ukraina för krig

First North-listade gruvbolaget Kopy Goldfields har genomgående undvikit att kalla det ryska anfallskriget mot Ukraina för just krig. Det visar Affärsvärldens genomgång av bolagets kommunikation sedan krigsutbrottet. ”De använder alla sätt att behålla affärskontakter och fortsätta driva sin verksamhet där”, säger forskaren Veronika Tarnovskaya vid Lunds universitet.

9) Bankerna: Så hög är räntan om ett år – SHB största höken

Storbankerna har olika uppfattningar om var styrräntan kommer att ligga de kommande åren. Nordea och Handelsbanken står längst ifrån varandra i sina prognoser.

Cecilia Beck-Friis, VD för Hemnet. Foto: Meli Petersson Ellafi/BILDBYRÅN

10) Hemnets VD: Ketchupeffekt att vänta när många måste flytta

En viss tid kan de som har anledning att sälja eller köpa bostad skjuta upp en flytt, men förr eller senare tar tålamodet eller möjligheterna att vänta slut. ”Det kommer onekligen att påverka både avslut och priser”, säger Cecilia BeckFriis, VD på Hemnet, till Affärsvärlden.

11) Ilija Batljan: Ekonomin kommer krascha – sedan faller räntorna

Fastpartners SvenOlof Johansson tror på skarp recession, men är därmed också övertygad att Riksbanken börjar sänka räntan redan i år. SBB:s Ilija Batljan instämmer och uttrycker tacksamhet för ”starka och hjälpsamma” svenska banker. ”Jag känner mig inte stressad”, säger han om marknadsläget till Affärsvärlden.

12) Swedbank: Riksbanken höjer räntan igen och igen och igen

Riksbanken kommer höja räntan med 50 punkter nästa vecka. Därefter väntar ytterligare höjningar i både april och juni, tror Swedbank i ett veckobrev.

13) Signalerna som visar att krisen närmar sig

Sveriges makrofasad börjar spricka. Vi har den tredje högsta arbetslösheten i hela EU och den stiger snabbare än vad Riksbanken räknat med. I oktober gick dessutom rekordmånga svenska aktiebolag i konkurs. ”Alla tecken pekar på att arbetslösheten kan öka”, varnar ekonomen Annika Sundén.

14) Ryska lagen försvårar exit: ”Först i kön står Ukraina”

Flera utländska bolag har nationaliserats i Ryssland när de försökt göra exit. En färsk lag gör skiljedomsförfarandet ännu mer komplicerat för de bolag som ännu har kvar tillgångar i landet. ”Först i kön till ersättning står Ukraina i mångt och mycket och de lär få förtur i de här sammanhangen”, säger Fredrik Ringquist, partner på Mannheimer Swartling.

15) Bolag kräver att anställda återvänder till kontoren – hotar med uppsägningar

Flera amerikanska bolag, däribland investeringsjätten Vanguard Group och teknikbolaget Paycom Software, har uppmanat anställda att börja återvända till kontoren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets