Martin Enlund ny krönikör för Affärsvärlden

Den oberoende analytikern Martin Enlund är ny krönikör i Affärsvärlden. Hans debutkrönika handlar om elpriser och energikrisen.
Martin Enlund.
Martin Enlund.

Det är OS just nu – så jag börjar med att låta som en sportjournalist. Hur känns det att bli ny krönikör för Affärsvärlden?

”Trevligt. Många platser har högt i tak – men på vissa ställen är golvet tyvärr ganska nära taket. Så är inte fallet på Affärsvärlden. Än så länge trivs jag som fisken i vattnet.”

Din första krönika handlar om elpriset och energifrågan. Varför det?

”Frågan är i ropet just nu. Jag har hört från företag i södra Sverige, bland annat i trakten där jag är uppvuxen, att de drabbats otroligt hårt av höga elpriser. Jag tänkte att jag vill gå på djupet med vad som framkallat situationen som vi nu befinner oss i. Jag trodde egentligen att jag skulle hitta svaret i ESG, gröna givar, klimatpolitik och gaslagernivåer, men det fanns mycket spännande bara hemma i Sverige. Så jag valde att fokusera på det den här gången.”

Martin Enlund: Kan komma att skriva om kryptovalutors påverkan

Vilka andra ämnen kommer du att beröra i dina krönikor?

”Det finns många ämnen jag skulle vilja skriva om, till exempel kryptovalutors påverkan på ekonomisk politik, demokrati och KPI, eller varför inte om experters förmodade expertis. Jag vill egentligen bara betrakta kejsaren med oblyga ögon.”

Inflationen är något som Affärsvärlden skrivit om mycket under hösten och vintern. Var står du i frågan om inflationen är bestående eller övergående?

”Jag tror att vi har haft en bestående inflation en längre tid. Jag tror bara att våra mätinstrument inte fångat detta. De vedertagna mätinstrumenten alltså. Huruvida den uppmätta inflationen är övergående eller bestående är i hög grad politiska frågor. Många beslut som tagits på senare år har handlat om att höja inflationen. Om politikerna börjar tänka om kommer vi få en återgång till ett mer normalt inflationstryck, åtminstone enligt de vanliga mätsätten.”

Du har tidigare varit både rolig och oblyg i poddar och krönikor. Är det något Affärsvärldens läsare kan räkna med framöver?

”Nej, jag har slutat med sånt.”

Martin Enlund är oberoende analytiker. Han har tidigare varit valutachefsstrateg på Nordea och makroekonom på Handelsbanken, samt har en bakgrund som IT-konsult.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco