Näringslivspaket i regeringens budget

Regeringen kommer i vårbudgeten att satsa 71 miljoner kronor för stärkt kapitalförsörjning för små och medelstora företag, som sedan kommer att ökas upp till 110 miljoner kronor per år.

Vidare kommer man i år att satsa 20 miljoner kronor på rådgivning till företagare med utländsk bakgrund.

Det meddelar regeringen vid en pressträff med statsminister Stefan Löfven och närings- och innovationsminister Mikael Damberg på förmiddagen.

Sammantaget ligger satsningarna på 226 miljoner kronor i år, för att från och med nästa år utökas till 315 miljoner kronor årligen fram till och med 2019.

“Det finns ingen quickfix i att skapa jobb, utan det krävs ett brett systematiskt arbete”, inleder Stefan Löfven.

Regeringen avsätter 50 miljoner kronor i år till ett strategiskt samverkansprogram för innovation. Där väntas beloppen växlas upp till 100 miljoner kronor per år framöver.

“Regeringen avser därutöver att under mandatperioden ta fram särskilda samverkansprogram inom, till en början, life science. Sektorn life science präglas av relativt stort kapitalbehov och långa ledtider. Ytterligare områden kommer att tillkomma”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Man avser även stärka handels- och exportfrämjandet med 75 miljoner kronor i år, en summa som höjs till 105 miljoner kronor från nästa år.

“Efter åtta år av försummelse och ointresse för näringspolitik har det fått förödande konsekvenser för Sverige”, säger Löfven, som menar att “vi aldrig har haft ett motsvarande ras i konkurrenskraft” som under den borgerliga regeringen.

I vårbudgeten föreslår regeringen också en förstärkning av Visit Sweden i syfte att stärka svensk besöksnäring. Insatserna ska genom marknadsföring av Sverige som resmål bidra till en långsiktigt hållbar svensk turistnäring i alla delar av landet.

Regeringens vårbudget läggs fram på onsdag klockan 08.00.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.