Ökat överskott för svenska staten

Den svenska statens budgetsaldo för september 2015 uppgick till +4,8 miljarder kronor, enligt data från Ekonomistyrningsverket. Det är 12,8 miljarder bättre än föregående år.

I september gjorde SJ AB en extra utdelning till staten på 1,7 miljarder kronor. Detta förbättrar budgetsaldot, uppger ESV.

De totala utgifterna i september uppgick till 62,7 miljarder medan de totala inkomsterna blev 67,5 miljarder.

Skatteinkomsterna blev 64,0 miljarder kronor under månaden. Det är 4,9 miljarder kronor högre än i september 2014. Drygt halva ökningen beror på att socialavgifter och löneskatter är 2,7 miljarder kronor högre.

De första nio månaderna i år visar ett sammanlagt ett överskott på 42,9 miljarder, vilket är 19,1 miljarder högre än under samma period i fjol.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.