Tunga suckar över brexit i Bryssel – ”En bluff”

Tålamodet tryter i övriga EU medan Storbritannien grälar vidare om brexit. Förhandlingsframstegen lyser med sin frånvaro - precis som britterna själva. "De här låtsasförhandlingarna är en bluff", säger en källa.
Tunga suckar över brexit i Bryssel – ”En bluff” - brexit-700_binary_6970568.jpg

Brittiska tjänstemän och diplomater är sedan den 1 september under order hemifrån om att skära ned på sitt deltagande i allehanda EU-möten i Bryssel. Tanken är att visa övriga EU att Storbritannien menar allvar med att lämna EU den 31 oktober, oavsett om det blir ett avtal eller inte.

Än så länge tycks dock få bry sig om den brittiska frånvaron. Djupa suckar och himlande med ögonen är i stället de vanligaste reaktionerna när Storbritannien och brexit kommer på tal.

– De här låtsasförhandlingarna är en bluff. Britterna har inga alternativa arrangemang på gång, säger en EU-källa till nyhetsbyrån Reuters.

– Det här börjar mest se ut som “strunta i allt”, säger en annan till nyhetsbyrån AFP.

Redo för “no deal”

Utåt upprepas att EU ständigt är redo för nya förslag från London, men att man också är redo för vad som än händer.

– Även om det inte är önskvärt så är EU redo för ett avtalslöst utträde, konstaterade kommissionens chefstalesperson Mina Andreeva i onsdags.

Både EU-kommissionen och övriga EU-länder har genom åren flitigt beklagat att Storbritannien vill lämna, men samtidigt betonat att allt är upp till britterna själva att reda ut och att man helst undviker att lägga sig i.

Chefsförhandlaren Michel Barnier skulle ha hållit ett tal i Belfast nästa vecka men har ställt in det för att inte påverka åt endera hållet.

“Enligt min mening är det inte lämpligt för mig att uttala mig offentligt, med tanke på den debatt som pågår i Westminster (regeringskvarteren i London)”, förklarar han i ett brev till arrangörerna.

Oklart om förlängning

Premiärminister Boris Johnson hoppas fortfarande att EU-länderna ska gå med på eftergifter som gör det möjligt att godkänna ett nytt utträdesavtal den 31 oktober, vilket i så fall kräver en process i rekordtempo.

Den brittiska oppositionen vill i sin tur ha ytterligare en förlängning – vilket inte heller är givet.

Framför allt i Frankrike håller tålamodet på att tryta.

– Ett problem kan inte lösas genom att man bara skjuter upp det och inte ändrar någonting. När jag hör britterna säga “ge oss tre månader till så löser vi det” så kan jag inte se att ytterligare sex månader skulle hjälpa eller tre till. De måste kunna berätta för oss vad det är de vill, säger EU-minister Amélie de Montchalin till franska Radio Classique.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF