Warren Buffett-typer att ta rygg på

Avkastningstrenderna i Affärsvärldens test visar att Stockholmsbörsen erbjuder möjligheter att ta rygg på Warren Buffetts typ av vd.

Trenderna i Affärsvärldens undersökning av långvariga börs-vd:ars aktieavkastningar tyder på att Stockholmsbörsen kan erbjuda möjligheter att ta rygg på Warren Buffett-typer.

Leta bland tillgångsförvaltande börsstrukturer där vd:s roll är relativt avgränsad till att vara kapitalallokerare och strateg ut i fingerspetsarna, med vettet att delegera ut allt operationellt. Där fokus för vd:s blick ligger på var nästa krona kan växa i högst takt under längsta möjliga tid till lägsta möjliga risk och utan behov av detaljstyrning. En sådan vd-tillvaro, med mindre av organisationspolitik, kundmöten och slitsamma resescheman och mer av investeringsanalys, kan fortsätta fungera bra under många år och långt upp i åldern.

Läs mer om Affärsvärldens undersökning här, där tidningen tittar på Mid och Large cap-vd-arnas femårstopp, Mid och Large cap-vd:arna med svagast femårsfacit, samt de mest lMid och Large cap-bolagens mest långlivade börs-vd:ar.

Även om fastigheternas nollräntetåg må ha gått så kan det här vara värt att hålla David Mindus (Sagax), Erik Selin (Balder), P-G Persson (Platzer) och Henrik Saxborn (Castellum) under uppsikt. Bland investeringsbolagen så studera Henrik Blomquists Bure, Ulf Hedlundhs Svolder, Petter Stillströms Traction och Fredrik Lundberg i Lundbergs.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.