Månadens köp- och säljråd (februari 2024)

Under februari har Affärsvärlden köpstämplat 15 aktier och utfärdat säljråd för tre. Vi har även avhandlat två budsituationer.
Månadens köp- och säljråd (februari 2024) - Buy and hold
Buy & Hold

Februari har varit en månad där börsindex har återhämtat sig från en sval start på 2024. Storbolagsindex OMXS30 steg med drygt 3,7% och breda index OMXSGI är upp med cirka 3,9%.

Månadens köpråd

Under februari har vi på Affärsvärlden köpstämplat 15 aktier. Allt från stora verkstadsjättar till populära småbolag.

Kursen i parentes avser priset vid månadens utgång.

H&M (140 kr)

Klädkedjan rasade 12% på det oväntade VD-bytet och ett svagare resultat än väntat i senaste rapporten. Ambitionen att nå 10% rörelsemarginal 2024 kvarstår, men det har inte gått i rätt riktning under andra halvåret 2023.

Direktavkastningen förblir hög och familjen Persson fortsätter att köpa aktier.

Arcoma (11,9 kr)

Medicinteknikbolaget Arcoma avslutade 2023 starkt. Bolagets samarbete med Canon Medicals Systems i USA börjar bära frukt. Potentialen är allt jämt lockande. I december köpte även ordförande Lars Kvarnhem aktier för drygt 1 Mkr.

Investerare som gillar småbolag, accepterar risknivån och den klena likviditeten i aktien kan överväga en post.

SKF (226 kr)

SKF har visat att de kan prestera bra vinst och marginaler trots fallande volymer. Det kan komma väl till pass under ett förväntat svagare 2024.

Aktien värderas till 8x rörelsevinsten på analytikernas prognoser för 2024 och balansräkningen är i gott skick.

Rejlers (142 kr)

Rejlers har genomfört en framgångsrik turn-around men värderas fortfarande lägre än övriga teknikkonsulter. Bolaget tycks väl positionerat inom energisektorn och även om det finns tecken på svagare konjunktur framstår aktien som köpvärd.

Norion Bank (43,8 kr)

Norion (f.d. Collector) bjöd på glädjande (låga) siffror över kreditförluster på blancolån i sitt bokslut för 2023. Rapporten visade något bättre tillväxt i lånebok och intäkter än väntat samt att kreditförlusterna inte blev lika höga som befarat.

IPC (109 kr)

IPC hade en dålig avslutning på 2023 med halverat rörelseresultat i fjärde kvartalet. Orsaken var ett väldigt lågt pris på kanadensisk olja under kvartalet.

Ett stort pipeline-projekt ger hopp om ljusare utsikter för oljebolaget. Det tillsammans med en låg värdering gör aktien attraktiv.

Ework (143 kr)

Tar man ledningen på orden ska rörelsemarginalen upp från det historiska snittet kring 1,0% till runt 1,5% redan nu under 2024. Samtidigt möter konsultmäklaren en trögare marknad och eventuellt högre finanskostnader.

Om ledningen håller det dem lovar så kan Ework-aktien bli riktigt bra.

Trelleborg (376 kr)

Efter försäljningen av traktordäckrörelsen har Trelleborg köpt bolag som bygger vidare på en framgångsrik nischstrategi. Aktien har uppvärderats. Den här utvecklingen kan mycket väl hålla i sig även om en svag konjunktur lurar i vassen.

Fractal Gaming Group (33,1 kr)

Bolaget har väldesignade produkter och ett starkt varumärke inom datorchassin, men försäljningen svänger friskt. Det krävs dock en kraftigare genomklappning för att se nedsida i aktien. Marknaden verkar befara just det.

Insiderägandet är stort där grundaren sitter på 29% av aktierna.

Entra (104 kr)

Norska fastighetsbolaget Entra har en portfölj av kontorsfastigheter främst i Oslos A-lägen. Skuldsättningen framstår som hög men det kommer snart delvis åtgärdas av en stor avyttring. Entra är lågt värderad jämte sina svenska motsvarigheter.

Careium (24,8 kr)

Avslutningen på 2023 var sämre än väntat och aktien föll en del på beskedet. Når Careium sin guidning för 2024 finns troligen fin uppsida i aktien.

Nokian (8,44 EUR)

Rysslands krig i Ukraina var ett dråpslag för däcktillverkaren Nokian Tyres som hade 80% av sin tillverkning och 20% av sin försäljning i Ryssland. Resan tillbaka kommer att bli tuff. Om Nokian lyckas med sin plan för att komma tillbaka är uppsidan i aktien stor.

Cint (13,2 kr)

Bokslutet för 2023 innehåller oroande besked men också oväntat bra resultat i sista kvartalet 2023. En återgång till tillväxt motiverar kurslyft men komplexa och justerade resultatsiffror kan agera bromskloss för aktien.

Prevas (119 kr)

Konsultbolaget har gått från att vara problembarn till klassens ljus med branschledande marginaler. Håller detta i sig finns uppsida kvar i aktien även om de kommande kvartalen kan bli skakiga.

Aktien värderas till 7,5 gånger rörelsevinsten på prognoser för 2024. Det är lägre än vad sektorn värderas till i genomsnitt.

Pricer (9,78 kr)

Avslutningen på 2023 var stark för prismärkningsbolaget Pricer. Ledningen har inlett ett kostnadsbesparingsprogram som skall ta bolaget tillbaka till historiska marginalnivåer.

Lyckas ledningen realisera dessa besparingar och samtidigt växa faller värderingen snabbt till attraktiva nivåer.

Månadens säljråd

Affärsvärlden säljstämplar tre aktier under februari – två småspararfavoriter och ett fastighetsbolag.

AQ Group (556 kr)

2023 blev ett rekordår och aktien har stigit 50% bara sedan i höstas. Men framåtblickande signaler tyder på att tillväxten nu viker för många av bolagets större industrikunder. Samtidigt värderas aktien högre än andra kontraktstillverkare.

ALM Equity (238 kr)

Bolaget gör många otydliga affärer med komplexa villkor. Redovisningen av bolagets noterade och onoterade tillgångar är också en gåta. Vi sätter sälj.

Teqnion (224 kr)

Osnygg aktiehandel av nyckelpersoner, styrelseavhopp och återkommande CFO-byten tyder på att det råder oordning i serieförvärvaren. Det rimmar inte alls med den höga värderingen.

Månadens bud

Under februari har det kommit två bud.

Aktiekursen inom parentes motsvarar budkursen.

Biokraft (20,65 kr)

Huvudägarna Aneo och St1 går ihop inom biogas i bolaget 1VisionBiogas vilket summerar det gemensamma ägandet i Biokraft till 55% av kapitalet. Sammanslagningen utlöser ett budpliktsbud. Budet uppgår till 20,65 kr per aktie – en budpremie 30,7%.

Mestro (18 kr och 20 kr)

Danska serieförvärvaren EG lägger ett bud på mjukvarubolaget Mestro uppgående till 18 kronor per aktie. Det motsvarade en premie på 84%. Tio dagar senare höjde EG budet med 2 kr per aktie till 20 kr per aktie.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser