Alla Affärsvärldens analyser vecka 37

Analyser av Sedana Medical, Ferroamp, Mips, Academedia, OEM, Saxlund, Kindred, Inwido, RMD, Permascand, Axkid, Krönika Swedish Stirling Pref samt Afv-portföljen, Investeraren, Råduppföljning, Börsgolvet, nytt poddavsnitt och rapportkalender vecka 38.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 37 - Vecka37

Sedana Medical

Hälsovårdsbolaget Sedana Medical har haft det riktigt motigt på börsen under 2022. Aktien är ned 77% sedan årsskiftet. Kassan är dock välfylld. Skulle bolagets teknologi bli vårdstandard så är uppsidan stor.

Ferroamp

Ferroamp växer kraftigt med sina produkter för solcellsanläggningar. De höga elpriserna lär gynna bolaget ytterligare. Än syns det inte i aktiekursen.

Mips

Hjälmbolaget Mips tvingas vinstvarna på grund av höga lagernivåer hos återförsäljarna och minskad köpkraft bland konsumenterna. Två tredjedelar av börsvärdet är nu utraderat sedan årsskiftet.

Academedia

Skolkoncernens aktie stiger 13% på det preliminära valresultatet som lutar åt seger för högerblocket. Men ryggradsinstinkten att handla upp aktien kan vara fel. Det är för friskolorna sannolikt värre med en högerorienterad majoritetsregering än en bakbunden S-regering.

OEM

Teknikhandelskoncernen OEM uppvisade fin organisk tillväxt under årets första hälft. Bolaget har förbättrat marginalerna på ett bra vis senaste åren. Hur skall man se på aktien?

Saxlund

Miljöteknikkoncernen är på rätt spår men mycket ligger utanför bolagets kontroll. En annalkande energikris kan visa sig bli såväl positiv som negativ för bolagets viktiga bioenergiaffär.

Kindred

Speloperatören Kindred har haft kapitalmarknadsdag och presenterat nya finansiella mål. Hur går lanseringen i Nederländerna och är aktien fortsatt spelbar?

Inwido

Vi räknar med några tuffa kvartal för fönsterbolaget som nu möter vikande orderingång. Aktien är dock billig samtidigt som det finns en chans att efterfrågan ändå hålls uppe av konsumenter som vill minska sin elförbrukning.

RMD

RMD sjönk cirka 30% i premiärhandeln på Spotlight Stock Market.

Permascand

Permascand har fått en tuff start på börsen. Men kan det ökade intresset för vätgas få fart på aktien igen?

Axkid

Bilbarnstolsbolaget Axkid har uppvisat stark tillväxt över tid. Fördelarna med bakåtvända stolar är många. Ägarsituationen i bolaget är speciell sedan ett uppköpsförsök vid årsskiftet 2020/2021.

Krönika Swedish Stirling Pref

Det på många sätt lovande miljöteknikbolaget Swedish Stirling börsnoterar nu en preferensaktie. Det är nog feltänkt från alla håll. Dåligt för pref-investerarna och ett troligt giftpiller för Swedish Stirling och dess stamaktieägare. Eniro, Oscar Properties och många andra exempel avskräcker. Säljargumentet att Swedish Stirlings pref-aktie har unik konstruktion som minskar CO2-utsläpp klingar extra ihåligt.

Afv-portföljen

Det ser alltmer dystert ut för den svenske konsumenten. Börsen har redan tagit höjd för det – men kanske inte tillräckligt mycket?

Investeraren

Laurence Bensafi är portföljförvaltare och vice chef över förvaltningen av tillväxtmarknadsfonderna på Royal Bank of Canada. Bensafi tror att tillväxtmarknader kommer klara den höga inflationen bättre än västvärlden och dessutom spår hon att gapet mellan tillväxt- respektive värdeaktier kommer fortsätta minska.

Råduppföljning

Den stora oljeexponeringen har fått norska investmentbolaget Aker att gå starkt på börsen sedan vi förra hösten skrev om bolaget. Tyvärr stannade rådet vid neutral. Förutom teckna-rådet i Kjell Group blev köpråden bra relativt börsen.

Börsgolvet

Riksdagsval, energikris och övermäktiga krafter som inte kan tämjas av regelverk. Ännu en intensiv vecka har passerat i kvarteren kring Stureplan!

Nytt poddavsnitt

Trassliga kundklubbar, Lundinromantik och eftertankens kranka blekhet. I veckans avsnitt av Affärsvärlden Analys tittar vi närmare på några av höstens snackisar. Madeleine Lundberg, Peter Benson och Otto Klaar går igenom Orrön, Awardit, SBB, Christian Berner och RMD.

VIKTIGASTE BOLAGSHÄNDELSERNA VECKA 38

Under veckan rapporterar Trainimal och Purefun. Axfood, Cibus, Platzer och Tietoevry delar ut. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 38.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco