Pepins VD efter Afv:s avslöjande: ”Ingen anledning att ifrågasätta Aktiegirots kompetens”

I en detaljerad genomgång kunde Affärsvärlden förra veckan avslöja att Spiltan-ägda Pepins, en konkurshotad plattform för onoterade bolag, är på väg att köpas av ett företag som backas av dubiösa ägare. Nu svarar Pepins VD på kritiken och säger att han "inte har någon anledning att ifrågasätta deras kompetens och deras intentioner." Per H Börjessons linje är fortsatt att alternativet var konkurs och att det därmed innebär omsorg mot nätverket att Pepins levde vidare med nya ägare.
Pepins VD efter Afv:s avslöjande: ”Ingen anledning att ifrågasätta Aktiegirots kompetens” - Kopia av Kopia av Trippel

Köparen av Pepins, Aktiegirot, var fram till nyligen ett dotterbolag till Norberg & Partners Sustainable Group (NPSG). Båda bolagen är grundade av samma personer och Aktiegirot ägs fortfarande till viss del av NPSG och deras grundare privat. Enligt Afv:s undersökning har NPSG en historik av dåliga eller oseriösa affärer. Bland annat har man lockat mer än tusen privatinvesterare att totalt satsa ett tresiffrigt miljonbelopp i portföljbolag med uppblåsta värderingar. Det omges också av en snårskog av bolag, med affärer i allt ifrån Panama till Pakistan, och från travhästar till teakplantager.

Sedan 2016 har Per H Börjessons haft ett ägarintresse i Pepins, då hans Alternativa aktiemarknaden, som startades 2002, gick ihop med Pepins. Han har länge arbetat för att främja handel med onoterade aktier och utöver att Spiltan Invest äger 15% av Pepins, har han även ställt tyngden av sitt varumärke bakom plattformen. I en krönika ser Afv:s chefredaktör Peter Benson en röd tråd mellan Pepins och Spiltan genom att ”båda verksamheter gynnats av det enorma förtroende som Per Håkan Börjesson åtnjuter bland svenska privatsparare.”

Aktiegirots köp av Pepins kommer efter ett antal förlustbringande år som i oktober försatte plattformen på ruinens brant.

VD för Pepins är Martin N Larsson.

Vad är din kommentar efter avslöjandena om personerna bakom Aktiegirot?

”Mycket av den där artikeln handlar ju om Norberg & Partners. Vår köpare är Aktiegirot, men så finns det ju kopplingar däremellan. Det är fortfarande nytt för mig i det som har publicerats. I övrigt så har jag ingen kommentar till det.”

Så det spelar ingen roll vilka som ligger bakom Aktiegirot?

”Jo, det kan det visst göra. Men en fördel med det här är ju att Pepins är ett tillståndspliktigt bolag och för att få förvärva ett sådant så måste Finansinspektionen ge tillstånd.”

Så de gör due diligencen åt er?

”Jag vet inte om jag ska beskriva det så, men jag tror att du förstår vad jag menar med att de tittar på vem som förvärvar ett tillståndspliktigt bolag innan man ger tillstånd.”

Vad säger du till medlemmar i Pepins, som kanske blir oroliga när de upplever en koppling mellan Aktiegirot och Norberg & Partners?

”Via media har jag egentligen ingenting att säga till våra medlemmar, utan vi sköter ju en kommunikation till dem. Och återigen, det här förvärvet är ju fortfarande inte genomfört utan det ska ju prövas av Finansinspektionen före själva förvärvet.”

Kan ni alltså dra er ur det här fortfarande? Var befinner ni er i säljprocessen?

”Det är en fråga för ägarna och inget jag kan svara på.”

Men du är VD:n som sitter mitt i alltihopa – hamnar era medlemmar i goda händer?

”Återigen är det Aktiegirot som är det förvärvande bolaget. Norberg & Partner är en mindre ägare i Aktiegirot.”

Så du har personligen förtroende för Aktiegirot?

”Ja, jag har ingen anledning i ljuset av artikeln i Affärsvärlden att ifrågasätta deras kompetens och deras intentioner. Men det är klart att jag tycker att det som framkommer i artikeln är olyckliga uppgifter och som jag tänker att Norberg & Partners behöver bemöta.”

Börjesson: ”Fortsättning följer”

I artikeln med kartläggningen av NPSG kommenterade Spiltans VD beslutet att sälja till Aktiegirot så här:

”Norberg & Partner var både snabbast och hade kapital att sätta in för att fortsätta driften av konceptet”, och fortsatte:

”För oss var det viktigaste att verksamheten drevs vidare eftersom vi hållit på med det i 20 år och tyckt att det fanns en viktig funktion för en marknadsplats och för emissioner för onoterade bolag. Och vi gjorde en bedömning att de tjänat pengar och kunde göra den här satsningen.”

Efter avslöjandena har Afv sökt honom igen, men han vill han inte kommentera ytterligare utan skriver i ett mejl:

”Spiltan äger bara cirka 15 % och bland övriga ägare finns ett antal miljardärer som inte ville satsa mer kapital i bolaget. Alternativet till affären var konkurs och med omsorg om nätverket gjorde vi bedömningen att det bästa var om Pepins levde vidare men nya ägare. Fortsättning följer.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets